Главная | Регистрация | Вход Приветствую Вас Гість | RSS
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Модератор форума: Life_is_Good, Dim4iK, Rubia  
LUTSK&LIFE » Цікаві події/Новини » Новини нашого міста » Просто Луцьк!
Просто Луцьк!
Dim4iKДата: Пятница, 11.05.2007, 15:33 | Сообщение # 1
Патріот зі стажем
Группа: Модератор
Сообщений: 287
Репутация: 12
Статус: Offline
Так як цей сайт найращих лучан, я напишу маленьку інфу про наше рідне місто!!!

Луцьк належить до найдавніших міст України. Дивовижний ландшафт, планування і забудова історичної частини зробили Луцьк видатною пам'яткою містобудування. Існує ще й підземний Луцьк - ціле місто під містом - на рівні 4 поверхів униз та протяжністю десятки кілометрів. Унікальною є й історія древнього граду. Луцьк, як ні одне з міст України, уособлює в собі всю її історію: від князя Олега до великої Лесі Українки.

Датою заснування Луцька вважається перша письмова згадка про нього в Іпатіївському літописі 1085 року. Однак, історичні джерела свідчать, що християнство прийшло сюди раніше ніж у Київ, - з Моравського князівства, а тому, найімовірніше, місто виникло в VIII столітті.

Вже в ХІІІ столітті Луцьк називають Лучеськом Великим. Ця велич вабить багатьох, в тому числі й католицькі ордени. Домініканці, єзуїти, шарітки, бригітки, кармеліти - їх оселяється тут велика кількість, через що місто нарекли вдруге - "маленький Рим Сходу".

1340 року Луцьк отримує статус столиці Галицько-Волинського князівства. В цьому ж часі зводиться резиденція князя Любарта - Луцький замок. Це одна з небагатьох давніх споруд готичного стилю, які збереглися в Україні. Замок має три вежі: В'їздну, Владичу і Стирову. В середині замку розташовувався кафедральний собор Іоанна Богослова - храм класичного візантійського стилю. У XV столітті в ньому висвячували московських єпископів. З амвону церкви виголошував свої палкі проповіді Петро Могила. Розкопки давнього храму в середині 80-х років ХХ століття виявили за апсидою церкви поховання титулованих осіб, зокрема - князя Ізяслава Інгваровича, який загинув під час битви на річці Калка. Історики припускають, що саме тут був похований і Великий князь Любарт.

1388 року починається доба князя Вітовта. Луцьк він обирає другою після Вільно своєю резиденцією і місто, практично, стає столицею Литовського князівства. Разом з Вітовтом до Луцька приїздять вірмени. Вони були чудовими будівничими - майже усі кам'яні споруди Луцька, Львова, Кам'янця-Подільського зведені саме вірменами. Тогочасний Луцьк - місто напрочуд інтернаціональне. У мирі і злагоді тут мешкали українці, росіяни, поляки, євреї, караїми. Кожна громада мала свою святиню (церкву, синагогу, кірху, кенасу), систему податей та особливі архітектуру і планування кварталів.

Добавлено (11.05.2007, 15:32)
---------------------------------------------
1429 року до Луцька з'їжджаються наймогутніші монархи Європи з тим, аби обговорити проблеми захисту Європи від османських завойовників. Після з'їзду коронованих осіб Луцьк з'являється на європейських картах і отримує Магдебурзьке право. Воно дало поштовх утвердженню самоврядування та розквіту ремесел і торгівлі. Місто зосереджує на своїй території міжнародні торгові шляхи, які з'єднали Схід і Захід. Луцьк активно розвивається і розбудовується. Протягом XIV-XVI століть це - політичний, військовий, адміністративний центр усієї України-Русі. Звідси поширювалась культура на решту русинських земель, зокрема - Волинське право і Волинський статут. Тодішній Луцьк у колі інтересів не лише Великого Литовського князівства, а й могутніх Російської та Австро-Угорської імперій. Тут свою резиденцію влаштовує і польський королівський канцлер Альбрехт Радзівіл.

У XVII столітті, під час національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького, Луцьк був зруйнований майже дощенту і йому більше не судилося досягти того розквіту, який вирізняв місто впродовж XV-XVI століть. Пізніше Луцьк було приєднано до Російської імперії і він став центром провінційної губернії, яку новації і зміни оминали стороною.

Після Жовтневого перевороту 1917 року місто знову відходить до Польщі і лише після другої світової війни - до України. За всю свою багатовікову історію до 1939 року Луцьк лише один рік - з 1918 по 1919 - належав Україні. Зважаючи на архітектуру і планування місто важко назвати суто українським. Польським його також не назвеш - ландшафтне планування дуже вже нагадує древньоруські поселення міщан. Для російського зразка містобудування тут, однак, забагато українського колориту, а від єврейського минулого залишилась сама тільки синагога. Але цим і визначний Луцьк, бо в ландшафті і архітектурі уособив , як ні одне з міст України, всю її історію - від князів Олега, Любарта, Вітовта, королівських канцлерів, єврейських рабинів, італійських, польських, російських архітекторів, вірменських будівничих, українських козаків і митрополитів, - до славетної Лесі Українки, яка оспівала цей край і зробила його навічно українським.

Добавлено (11.05.2007, 15:33)
---------------------------------------------
Луцьк – одне з найбільших міст Західної України. Сьогодні чисельність його населення складає близько 205 тисяч осіб. При цьому досить сприятливою для розвитку міста є вікова структура населення – 63,1% лучан - працездатного віку. Загалом в усіх галузях господарства міста зайнято 65 тис. чол., у тому числі у промисловості – 16 тис., у торгівлі та громадському харчуванні – 9630 і у будівництві – 5175 чол. Рівень безробіття - один з найнижчих в Україні і складає менше 2% від загальної кількості населення міста. Місто добре забезпечене кваліфікованими кадрами, їх готують майже за усіма освітніми напрямками. У Луцьку функціонує 6 вищих навчальних закладів І-ІІ та ІІІ-ІV рівнів акредитації, а також 5 професійно-технічних училищ. Таким чином, з точки зору перспектив розвитку господарства ситуація на ринку праці є сприятливою.



Зарабатывай деньги сидя дома


Сообщение отредактировал Dim4iK - Пятница, 11.05.2007, 15:31
 
PetyaДата: Пятница, 11.05.2007, 19:02 | Сообщение # 2
Житель міста
Группа: Житель міста
Сообщений: 58
Репутация: 1
Статус: Offline
Я справжній патріот нашого міста

Чому перед нашими очами мають пролітати картини життя, які ми навіть не створювали?
 
Dim4iKДата: Пятница, 11.05.2007, 21:11 | Сообщение # 3
Патріот зі стажем
Группа: Модератор
Сообщений: 287
Репутация: 12
Статус: Offline


Зарабатывай деньги сидя дома
 
jasmДата: Пятница, 11.05.2007, 21:12 | Сообщение # 4
АДМІН
Группа: Адміністратор
Сообщений: 360
Репутация: 13
Статус: Offline
Dim4iK, ГУУД ІНФО ТА ФОТО!!!! ДЯКУЮ!!!!!1 cool
 
Dim4iKДата: Суббота, 12.05.2007, 18:25 | Сообщение # 5
Патріот зі стажем
Группа: Модератор
Сообщений: 287
Репутация: 12
Статус: Offline
jasm, радий старатися!!!

Добавлено (12.05.2007, 18:24)
---------------------------------------------
Стародавнє місто. Місто-легенда. Кожен будинок, кожен камінець бруківки приховує в собі таємниці історії, і лише деякі з них місто розповіло своїм мешканцям. Верхній замок – велична споруда, де і в наші дні панує дух середньовіччя. Могутні стіни і вежі замку зберігають спогади про витоки багатьох політичних подій литовсько-польської доби, політичне та приватне життя тогочасної знаті. Через браму Воротньої вежі проходили литовський князь Любарт Гедимінович, його наступник князь Вітовт, князі Ягайло, Свидригайло, римський імператор Сигизмунд та багато інших представників тогочасної європейської еліти. Історія замку налічує близько шестисот років – ще у 1340-1384 роках князь Любарт розпочав будівництво фортеці. Однак повністю задум був втілений лише у 1430-1542 рр. за часів пануваня князя Свидригайла. Незважаючи на те, що будівництво здійснювалося за єдиним задумом, ще й сьогодні можна прослідкувати як готика змінюється пануючим на той час у Європі ренесансом. Окрім Воротньої вежі на сторожі замку стоять Стирова та Владича, які ще з давніх часів символізують місто-острів.

Сьогодні у баштах розміщено музейні експозиції, що знайомлять відвідувачів з різновидами старовинних дзвонів, зброєю та будівельною керамікою минулих віків. Посеред замку був розташований палац, який, власне, і був осередком політичного життя князівства. (На жаль, зараз залишки палацу знаходяться під землею). Також у замку розміщувався кафедральний собор Іоанна Богослова, що мав велике релігійне значення – церква стала усипальницею князя Любарта та інших волинських князів. Подих часу залишив нам лише підземну частину церкви, однак оздоблення пам’ятки збереглося досить добре.

Добавлено (12.05.2007, 18:25)
---------------------------------------------
Нещодавні археологічні розкопки зробили підземелля доступним для туристів. Оборонний потенціал Луцька доповнювався також Окольним Замком, що складався з 4-х дерев’яних і 4-х мурованих стін, довжина яких становила аж 760 м (!). І якщо у Високому замку розташовувалася резиденція князів, то у Окольному замку мешкало дворянство – урядовці, військовослужбовці, представники судочинства. На жаль, сьогодні Окольний замок – лише легенда, яку нам щоразу нагадує вежа князів Чарторийських – єдина, що знехтувала віками, щоб донести до князівських нащадків пам’ять про прадавню історію нашого міста. Під стінами Окольного замку розташувалися торгово-ремісничі квартали, що мали власний уряд та були юридично незалежні від замку. Вздовж колишньої дерев’яної стіни Окольного замку розкинувся комплекс будівель з дзвіницею: у середині XVI століття тут, на місці дерев’яного, було вимурувано кафердральний костел. Поруч з ним була латинська школа. А у середині ХІХ століття у навколишніх будинках розміщується монастир шаріток (сестер милосердя), який нині вважається архітектурною пам’яткою.


Дзвінниця, що стоїть поміж будинками монастиря, була збудована десь у XVII столітті. Можливо, одночасно з католицьким собором Петра і Павла (1616-1640), в якому втілено задум відомого італійського архітектора Джакомо Бріані. Пожежа 1781 року завдала костелу значної шкоди, і перебудова 1781-1787 рр. змінює бароко класицизмом. З півдня до собору було прибудовано колегіум. На той час колегіум відігравав значну роль у просвітництві, мав велику бібліотеку, влаштовував театральні вистави. Бійниці костелу підкреслюють його значення як оборонної складової міста. Відразу ж за колегіумом розташовується вежа князів Чарторийських. Поблизу Собору святих апостолів Петра і Павла примостився маленький двоповерховий будиночок, що здобув славу саме завдяки своїм мешканцям – у 90-х роках ХІХ століття тут проживала родина Косачів, що подарувала Україні двох талановитих письменниць – Олену Пчілку та Лесю Українку. З іншого боку костелу розташувався монастир єзуїтів XVII століття, а на південь від нього розкинувся комплекс будівель монастиря бригіток.

Добавлено (12.05.2007, 18:25)
---------------------------------------------
1968 року археологічні розкопки поблизу монастиря виявили залишки Димитрівської церкви – однієї з найдавніших пам’яток православ’я у Луцьку. Саме тоді, у XIV-XVI столітті інтенсивно освоювалась заболочена територія на захід від замку. Сюди поступово переміщується центр міста, – тут будується палац Вітовта, ратуша, поселяється вірменська колонія. На березі Стиру розташовується будинок духовної семінарії. Це – одна з пізніших будівель найдавнішого католицького монастиря у Луцьку – монастиря домініканців. Поруч з ним розташувалося єврейське поселення. Найбільш видатною пам’яткою цього масиву є синагога, що походить з XVII століття. Оборонні характеристики споруди пояснюють її другу назву – “Малий замок”.


Далі на північ височіє над будівлями неоготична лютеранська кірха, вік якої сягає ста років. Її будівництво було пов’язане з поселенням німецької колонії. Православна церква Святої Покрови також символізує культову архітектуру минулих віків. Споруда перебуває набагато нижче дороги, що ще раз нагадує про її вік – ще у 1583 році церква згадується як дуже стара. Саме тут донедавна знаходилась ікона Святої Богородиці – одна з найдревніших в Україні. Поблизу майдану “Братський Міст” потопає в зелені Хресто-Воздвиженська церква – чи не головна споруда монастиря василіан, що уособлює боротьбу православних українців з засиллям католицизму. Ближче до замку можна побачити товсті стіни, за переказами, залишки палацу Вітовта. Луцьк – місто, де переплелися різноманітні етноси та релігійні течії. Майже поруч знаходяться православна Покровська церква і католицький костел, лютеранська кірха і єврейська синагога.

Вітри віків дещо змінили ці перлини старовини, але й сьогодні мешканці та гості міста все ще можуть милуватися цими величними спорудами. Нагромадження різних архітектурних стилів, поєднання культур та релігій, націй та мов створили Луцьк таким, яким ми його бачимо сьогодні – чарівним і неповторним!


Зарабатывай деньги сидя дома
 
LUTSK&LIFE » Цікаві події/Новини » Новини нашого міста » Просто Луцьк!
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:


 

Copyright SCRE@M & Jasm© 2024
Используются технологии uCoz